Fastighetsjurist Stockholm

Din jurist för allt som rör fastigheter | 08-673 51 80

Månadskostnad för hus och lägenhet - en jämförelse

Hur mycket kostar det att bo i ett hus och hur skiljer sig den kostnaden mot hur mycket det kostar att bo i en lägenhet?

Innan vi påbörjar vår uppräkning kring vad som kostar pengar så ska vi även peka på att det finns en tydlig skillnad mellan att äga en bostadsrätt och att hyra sin lägenhet.

I Sverige så gynnas man helt klart av ett ägande. Vårt skattesystem är idag uppbyggt så att ett ett ägande är fördelaktigt - hyr man sin bostad så kommer en stor del av inkomsten att läggas på hyran. Det finns jämförelser mellan bostadsrätter och hyresrätter som visar att den senare betalar betydligt mycket mer i månaden även med amorteringen inbakad i kostnaden för en bostadsrätt - en amortering som är att anse som ett rent sparande och ingen utgift.

Driftkostnaderna och underhåll är högre i en villa

Detta eftersom bostadsrättsinnehavare genom avgiften delar på underhållskostnader med övriga medlemmar i föreningen.

För en villaägare blir driftskostnaden högre då man ensamt ansvarar för allt underhåll. Dessutom betalar man - utöver hemförsäkring (som är dyrare), el och uppvärmning - även för sophämtning, snöröjning, vatten, avlopp, sotning samt även andra typer av mer personliga tillval såsom underhåll av pool, vattenfilter, värmepump och så vidare.

De oförutsedda kostnaderna kan göra ett ägande av villa dyrare

Som villaägare så har man större frihet att förändra och anpassa bostaden efter både smak, stil och i syfte att göra den billigare. Man har dock även ansvaret i att reparera, renovera och underhålla. Det har man inte på samma sätt som ägare till en bostadsrätt. Exempelvis så behöver man aldrig oroa sig för fasaden, taket eller grunden som bostadsrättsinnehavare - det är något som alltid måste underhållas om man äger en villa.

Det svåra är att säga att det månad för månad lönar sig att bo i villa eller i bostadsrätt. Rent generellt så kan man säga att vissa månader är betydligt billigare för en villaägare - beroende på om man slipper underhålla eller laga någonting - medan andra kan vara avsevärt mycket dyrare (av exakt samma skäl, fast tvärtom).

Är det billigare i längden att bo i villa?

Det är också en fråga som är svår att svara på. Som villaägare måste man hela tiden vara beredd på att klara av akuta kostnader som i sin tur sväljer mycket pengar. Händer det något så finns det ingen livlina mer än det egna sparandet - och en eventuell försäkring som täcker vissa olyckor så klart. Har man satt upp ett bra sparande till dessa eventuella utgifter och samtidigt tar underhållet på allvar så kan det definitivt löna sig att bo i villa.

På det stora hela dock så är det enormt svårt att jämföra då man, som sagt, måste väga in var man bor, hur pass höga lån man tvingas ta, hur pass hög avgift som finns i en bostadsrätt och så vidare. För de som hyr i andra hand är det ofta andra kostnader som gäller. Läs mer om det här!

 

Kvalificerad juridisk expertis inom fastighetsrätt7 Jan 2020